Tekstit

Janne pohtii vaalitulosta

Yes yes. Foorumin moderaattori ja aktiivikirjoittaja Janne pohdiskelee ja spekuloi vaalien vaikutusta tulevaisuuden politiikkaan, olkaapa hyvät.


"Ensimmäisenä haluan kiittää Seppoa itseni ja 1805:n muun enemmän tai vähemmän nukkuvan äänestäjän puolesta, joilla nyt ensi kertaa oli ehdokas jota äänestää. Ikävää, ettei se tuonut toivottua tulosta. Jos vähän katsellaan ehdokkaiden saamia ääniä, esim eduskunnan viimeinen varasija ei ollut mitenkään älyttömän kaukana, paikalla on RKP:n ehdokas, jonka äänisaalis oli 2400 ääntä. Eli noin 600 ääntä enemmän. Viimeinen läpimenijä sai 3800 ääntä, eli aika kauas loppupeleissä kuitenkin jäätiin eduskuntapaikasta.

Noniin. Ensimmäinen ajatus, joka oli aamulla mielessä vaalituloksen nähtyäni oli "Näinkö tässä nyt sitten taas kävi?" Yllätys jäi tekemättä niin SKP:lta, vasemmistoliitolta kuin meidän ehdokkaaltamme. Tällä kertaa mielestäni yllättäjät löytyivät oikealta. Demarit yllätti pyllähtämisellä ja kokoomus 10 paikan lisäämisellä. Perse.

Myöskään SKP ei voine olla kovin pettynyt tulokseen, vaikka paikkaa auringossa ei saatukaan. Kuitenkin Helsingin vaalipiirissä SKP oli kolmanneksi paras tuloksen parantaja 0.8% lisäyksellä. Edellä Kokoomus(6,2) ja Vihreät(1,7). SKP:n saamat äänet lähes kaksinkertaistuivat edellisistä eduskuntavaaleista.

Enemmän kuitenkin mua Sepon ulkopuolelle jäämisen sijaan huolestuttaa Kokoomuksen saama voitto. Ehdottomia häviäjiä näissä vaaleissa oli vasemmisto kokonaisuudessaan. SDP:n ja Vasemmistoliiton yhteensä häviämät äänet kannatusprosenteissa oli 3,2 prosenttia ja kun samaan aikaan Kokoomuksen kannatus nousi lähes 5 prosenttia on katastrofi valmis. Ainoa valonpilkahdus muuten niin synkässä vaalissa oli Arhinmäen läpimeno, vaikkakin kampanjoinnissa oli hieman kyseenalaisia elementtejä varsinkin viimeisten viikkojen aikana, niin lämpimät onnittelut Paavolle, kyllä se on meille kaikille voitto.

Toinen seikka joka mua huolestuttaa paljon on edelleen todella alhainen äänestysprosentti, joka on nimenomaan omiaan nostamaan oikeiston kannatusproesentteja. Koko maassa äänestysprosentti on 65, ja Helsingissä 66,1. MIKSI VITUSSA ME EI ÄÄNESTETÄ??? Eduskuntaan valittiin 10 uutta kokoomuslaista, 30 yli 60 vuotiasta ja 2 alle 30-vuotiasta. Mitä helvettiä? Miten tolla osituksella me voidaan ikinä kuvitella, että meidän ääni tulisi kuuluviin valtakunnanpolitiikassa?

Miksi sitten ihmiset äänestivät Kokoomusta? Helvetin hyvä kysymys. Mä näen, että mainontaan syydetyt isot rahat omalta osaltaan vaikutti tulokseen. Enkä voi olla muuta kuin kateellinen kahdesta asiasta: 1) siitä että niillä on laittaa miljoonia propagandaan ja 2) siitä että ovat keksineet taas yhden nerokkaan tavan höynäyttää suomalaista perustallaajaa. Eihän kaikki nuo äänet ole peräisin perinteisiltä oikeiston äänestäjiltä. Kyllä aika läjä on perusduunareidenkin ääniä siinä läjässä.

Tässä viime metreillä oli telkkarissakin parhaaseen katseluaikaan mainos, jossa 60 000 äänen harava Niinistö kertoi kuinka työttömän kannattaa äänestää Kokoomusta saadakseen työtä. Jää nähtäväksi.

Mitä me sitten ostettiin äänestäessämme Kokoomus ja Keskusta seuraavaan hallitukseen?

Arvomaailmasta:
- Keskeistä on yksilöllisyyden ja yritteliäisyyden korostaminen.

Lupauksia hyvinvointivaltion tuhoamisesta:
- Tehtyjen työtuntien määrän ohella oleellinen talouden kasvutekijä on tuottavuuden kasvu.
- Työllisyysmäärärahoja on siirrettävä kursseista ja julkisen sektorin tukitöistä yksityisen sektorin tukitöihin
- Muutettava sosiaaliturvaa nykyistä kannustavammaksi
- Suomen on oltava valmis reagoimaan yritysverotusta keventämällä, jos muualla tehtävät päätökset uhkaavat suomalaisten ja Suomessa toimivien yritysten kilpailukykyä.
- Riskinotosta ja kovasta työnteosta pitää saada asianmukainen palkkio.
- Yrittäjän ansioiden verotusta on kevennettävä niin palkkatulojen kuin
yrityksestä nostettavan osingon kohdalla.
- Osingot on säädettävä tiettyyn rajaan asti verovapaiksi sekä listautumattomilla että listautuneilla yrityksillä
- Riskisijoittajille mahdollisuus vähentää tappionsa
- Innovaatioiden kaupallistamista ja yritysten kasvua tuetaan.
- Perintövero poistetaan asteittain kokonaan.
- Samalla on kaiken omaisuuden osalta luovuttava perintöverosta lasten, leskien ja vanhempien osalta.
- Työmarkkinajärjestöjen on sovittava selkeistä ja tasapuolisista pelisäännöistä paikalliselle sopimiselle.(kaksikanta toim. huom)
- Julkisten palveluiden markkinoita avataan määrätietoisesti kilpailulle.
- Ansiotulojen verotuksen maltillisia kevennyksiä on jatkettava ensi vaalikaudella kaikissa tuloluokissa.


Aika rankaksi on muuttunut mielestäni suomalaisten arvomaailmat, kuitenkin melkein 100 000 äänestäjää edellisiä vaaleja enemmän äänesti kokoomusta. Mä näen isoja mörköjä tulevaisuudessa ja rahan vallan lisääntymistä siinä määrin, ettei seuraavissa vaaleissa ole enää paljoakaan tehtävissä. Rahaa pois julkisista palveluista yrityksille ja rikkaille. Osingot, perinnöt, riskisijoituksen verottomiksi. Kolmikannalle taitaa käydä köpelösti, joka tarkoittaa suoraan työntekijän oikeuksien minimoimista.

Sosiaaliturvan muuttaminen kannustavammaksi tarkoittanee suomeksi sitä, että sosiaalietuuksia poistetaan ja vähennetään kokonaisuudessaan, joka mun mielestä johtaa suoraan syrjäytymisen ja eriarvoisuuden kasvuun. Suomalaisten yritysten kilpailukyvyn lisääminen tarkoittanee suomeksi sitä, että helpotetaan yritysten asemaa siten että työn teettäminen suomessa kannattaa. Jokainen voi sitten miettiä millä keinoilla suomalaiset yritykset parantavat kilpailukykyään. Perlos? Paperitehtaat? Anyone? ETLA:n mukaan 2000-luvulla on siirtynyt suomesta ulkomaille 10 000 - 23 000 työpaikkaa. Se on sitä kilpailukyvyn parantamista. Kysymys kuuluu vain, että kenen ehdoilla?

Nyt sitten saadaan porvarihallitus. Toivottavasti ihmiset saavat siltä sitä mitä ovat halunneetkin. Mun on erittäin vaikea nähdä porvareiden parantavat suomalaisten kollektiivista hyvinvointia mitenkään. Onhan Kokoomus, puoluepamppua lainatakseni, "Aina minä, ei koskaan me". Miten se vaikuttaa sun tai mun elämään, että rikkaat painelee eduskunnassa ajamassa oman sosiaaliluokkansa asioita?

Mitä sitten tehdä?

Mun mielestä koko vasemmiston pitäis ottaa nyt tiukka katse peiliin ja kysyä itseltään miksei me saada ihmisiä äänestämään, kuitenkin suurin osa suomalaisista kuuluu sosiaaliluokkaan jonka "tulisi" äänestää vasemmistoa. Tällaisen rökäletappion jälkeen olis paikallaan pitää palaveria koko vasemmiston rintamalla, haudata sävyerot ja yrittää saada Suomeen todellista vasemmistoliikettä joka nyt on pirstoutunut koko skaalalle. Kommarit ja demarit pitää saada äänestämään, ja vasemmistoliittokin varmaankin alkaa pikkuhiljaa uskoa, ettei sitä mummoa olis kannattanut myydä. Nyt vasemmistoliitto kärsi koko maassa prosentin luokkaa olevan tappion, ja luultavasti pääsee demareiden kanssa vasemmisto-oppositioon. Ei varmaankaan kannata pidättää hengitystä oikeiston yhteydenottoa odotellessa.

Yksi yhteinen vasemmisto pystyyn ja kunnallisvaaleissa murskavoitto joka johdattaa neljän vuoden päästä kelkan kääntymiseen. Varmaa on nimittäin se, että neljän vuoden päästä viimeistään realiteetit on lyöneet nyt oikeistoa äänestänyttä duunaria ja työtöntä naamalle, eikä se prosentin veronalennus julkisten palveluiden kustannuksella enää kuulostakaan niin kiinnostavalta. Silloin pitää olla USKOTTAVA vaihtoehto jota äänestää. Yhteinen vasemmisto voisi sellainen olla.

Politiikka on kuulemma maailman toiseksi vanhin ammatti. Mä olen huomannut, että se muistuttaa todella paljon sitä vanhinta."

J

Kommentit (14 kpl)

lähettäjä: Anonymous Anonyymi

Olen vaihdossa ulkomailla, joten kampanjoita ei ole hirveästi tullut seurattua. Hyvä, että nuorta helsinkiläistä verta saatiin sinne edes jonkin verran.
Mielenkiinnosta vain sitä, että mitä tuossa Paavon kampanjassa viimeisinä viikkoina tapahtui, viitaten nohin "kyseenalaisiin elementteihin" ?

tiistaina, maaliskuuta 20, 2007 

lähettäjä: Anonymous Anonyymi

Asia tekstiä ja vitun hyvää pohdintaa. Pakko yhtyä vaan kirjottajaan. Toivottavasti joskus vielä näin ajattelevat ovat oikeasti enemmistössä. Ihminen on kummiskin viisas eläin, joten luulis porvaripaskan syömisen joskus loppuvan.

tiistaina, maaliskuuta 20, 2007 

lähettäjä: Anonymous Anonyymi

Samat sanat ku pate heitti. Hienoo mietiskelyy ! Toivotaan nyt kumminkin että nää porvarit sähläis 4 vuoden sisäl asiat nii vituiks et jengi heräis. Eikö näin ?

T: Kunkkupin

keskiviikkona, maaliskuuta 21, 2007 

lähettäjä: Anonymous Anonyymi

SKP ei ollut lähelläkään saada paikkaa Helsingistä, mikä oli vaalimatematiikalla tiedossa jo hyvin ennen vaaleja. Viimeisen läpi menneen, kokoomuksen Arja Karhuvaaran, vertailuluku oli noin 7000 ääntä suurempi kuin SKP:n koko äänimäärä. Huomattavasti lähempänä paikkaa olivat pienpuolueista esimerkiksi perussuomalaiset yli 9000 äänellä tai kristillisdemokraatit lähes 8000 äänellä. SKP:n nousu yli 2000 äänellä yhdistettynä perussuomalaisten kannatukseen vei todennäköisesti ääniä sekä sosiaalidemokraateilta että vasemmistoliitolta.

Tietenkin hävinneissä vasemmistopuolueissa pitää tehdä tarkka analyysi siitä, miksi vaaleissa kävi näin. Toisten syytteleminen tai äänestysprosentin laskuun vetoaminen eivät todellakaan riitä. On pakko katsoa peiliin. SKP:lla ei kuitenkaan ollut missään vaiheessa realistisia mahdollisuuksia saada yhtä paikkaa. Kun juhlitte 0,8 %:n kannatuksen nousua, ottakaa tämä myös huomioon.

keskiviikkona, maaliskuuta 21, 2007 

lähettäjä: Blogger Unknown

Laura on oikeassa, että SKP:n paikka oli tosi kaukana. Olivatko sitten SKP:n ja Stenkan saamat äänet pois vassilta? Ehkä, ehkä ei. Se ei ole kuitenkaan olennaisinta.
Joku mättää jos ainoastaan Arhinmäki pystyy kunnolla nostamaan kannatustaan, ja muuten vasemmisto kompuroi. Ehkä on aihetta katsoa peiliin, ja miettiä mitä politiikkaa on tehty sitten laman. Vasemmiston pitää voittaa ihmisten luottamus.

Vasemmiston pitää palata lähiöihin. Ne olivat ennen meidän vahvaa aluetta. Nyt siellä ei äänestetä tai sitten protesti kanavoituu jatkossa yhä enemmän oikeistopopulismiin.
Vasemmiston pitää rakentaa joukkoliikkeitä sotaa, rasismia ja uusliberalismia vastaan, eikä ajaa pelkästään samoja arvoja parlamentaarista kautta. Katujen voima on ollut vasemmiston vahvimpia aseita. Siitä ei kannata luopua.

Jannen kanssa olen samaa mieltä, että vasemmiston pitää yhdistyä. En kuitenkaan usko, että se tarkoittaisi SKP:n ja Vasemmistoliiton vaaliliittoa. Pikemminkin niin, että vassin listalla voisi olla monien eri järjestöjen toimijoita tai sitten kokonaan uusi lista. Sitä kautta äänet eivät menisi hukkaan ja lista olisi uskottava.

keskiviikkona, maaliskuuta 21, 2007 

lähettäjä: Anonymous Anonyymi

Jeah. Pitää kai sitä itekin kommentoida jotain.

Vieraalle: Viittasin "kyseenalaisilla elementeillä" mm. Kansan Uutisissa olleeseen kirjoitukseen Seppo Lampelan omasta uskosta läpipääsyyn. Lampela "testamenttasi" oman äänensä jo paljon ennen omaa ehdokkuuttaan Arhinmäelle, ja siitä KU repi uutisen, että mitä järkeä äänestää Lampelaa jos ehdokas ei usko itsekään mahdollisuuksiinsa.

Lauralle: Kyllä vaalijärjestelmän ja puoluepolitiikan realiteetit oli allekirjoittaneella ja varmaankin myös ehdokkaalla tiedossa SKP:n listalle liittyessään. Se, että laskutapa suosii törkeästi isoja puolueita, ei ehdokastamme saanut myymään ideologioitaan oman läpipääsyn vuoksi on mielestäni kunnioitettavaa. Niin kauan kun laskutavasta päättävät ne jotka siitä hyötyvät, ei muutosta siihen tule. Ikävä kyllä.

Juhani: Mä en ikävä kyllä usko, että yksikään puolue, SKP ja vasurit mukaanluettuna, pystyy herättämään lähiöt äänestämään. Politiikka ja yhteiset asiat pitää irrottaa politiikan teosta ja vaaleista, ennen kaikkea työ on aloitettava NYT. Eikä kuukautta ennen vaaleja.

Mitä noihin vaaliliittoihin sun muihin tulee, niin en mäkään usko että liitto toisi muutosta. Sanoisin, että olisi aika perustaa uusi vasemmisto joka ei kantaisi monien vasemmistoliittolaisten taistolaistaustaa eikä kommareiden noh... korpikommunistista taustaa. Liian monta kertaa törmäsin vaalien alla kommenttiin "Voisin äänestää Stenkkaa, mutta kommareille en ääntäni anna". Siinä SKP:n perusongelma.

Ei muuta kuin nimilistaa keräämään ja Nukkuvien Puoluetta perustamaan -ajatus joka on kiinnostanut mua siitä asti kun kuulin termin ensimmäistä kertaa.

Itse taidan liittyä Sosialistiliittoon.

J

keskiviikkona, maaliskuuta 21, 2007 

lähettäjä: Blogger Unknown

Janne ajatuksena juuri oli, että vasemmiston pitäisi toimia säännöllisesti lähiöissä, työpaikoilla, kouluilla ja missä tavalliset ihmiset ikinä ovatkaan, ei todellakaan ainoastaan vaalien alla.

Meidän porukat on mielellään rakentamassa uutta vasemmistoa, siksi tuimme Paavo Arhinmäkeä, Kirsi Pihlajaa, Mirka Muukkosta ja muita hyviä vassareita vaaleissa.

Tervetuloa vaan Sosialistiliitton :)

torstaina, maaliskuuta 22, 2007 

lähettäjä: Anonymous Anonyymi

Tossa oli munkin ajatuksia paljon kasassa.Paljon pohdin tätä forkalla,ennen ja jälkeen vaalien.Lisättävää on vain vähän.

-"Kenttätyössä" havaitsin,että nuoret on paljon kiinnostuneempia politiikasta kuin edellinen sukupolvi.Ensi kerralla he ovat äänestysiässä.
-Pois puolustuskannalta.Wanhojen tunareiden törttöilystä ei tarvitse ottaa vastuuta.Puolustuskannalla olo synnyttää vihamielisyyttä.Tämän kaveritkin "haistoivat" SKP:n bileissä ja moni jätti tulematta uudelleen.Enemmän visioita,ratkaisumalleja.
Jopa JUHA MIETO esitelmöi nelosella vasemmiston kähinöistä.
-Enemmän naisia.Vapaaehtoinen sukupuutto-ketjussa selitin,miten juuri sinkkunaiset ovat parhaassa asemassa.Heillä on myös aikaa panostaa politiikkaan,ja tuovat siihen paljon positiivista energiaa.
MINÄ en ole niin tyhmä,että luulisin kokkarinaisten ajavan naisten asiaa yksin sukupuolensa perusteella.Mutta moni muu oli.
Ja puolet Suomen väestöstä on naisia.

-Elina

perjantaina, maaliskuuta 23, 2007 

lähettäjä: Anonymous Anonyymi

Itse en näkisi tilannetta noin toivottomana. Viimeksi kun SDP istui oppositiossa niin sieltä tultiin takaisin ja otettiin 63 paikkaa. Sama
efekti on aivan mahdollista saada aikaan Vasemmistoliitonkin kohdalla jos oppositiopolitiikka on terävää ja hallitus töppäilee ysärityyliin. Imagonvaihdos voisi tehdä hyvää Vasemmistolle, koska ennen kuin sääntöjä voi muuttaa tulee menestyäkseen pelata säännöillä. Tämä tarkoittaa tietynlaisen mediaseksikkyyden tuomista hyvien arvojen rinnalle, se ei ole aatteiden myymistä vaan nykyaikaa. Toinen muutos liittyisi tottakai kaduilla toimimiseen ja joukkovoiman käyttämiseen. Vasemmistoliiton ja SKP:n mainoksia lukiessa sieltä paistoivat läpi hyvät arvot, mutta myöskin sellainen ikävä homeisuus, josta näki kenen käsissä se valta puolueen sisällä on.

Mutta ei kiitos uutta puoluetta, eiköhän viisi vasemmistopuoluetta riitä aikaansaamaan hajaannusta. Itse asiassa jo vaalipiirejä muuttamalla saataisiin ainakin poistettua tiettyjen ryhmien suhteeton edustus.

maanantaina, maaliskuuta 26, 2007 

lähettäjä: Anonymous Anonyymi

Vaikea ymmärtää tuota teidän kammoa porvarihallitusta kohtaan, vasemmisto eli sdp on istunut siellä hallituksessa nyt viimeiset 12 vuotta ja miettikääpä mitä asioita se on sinä aikana ajanut? Tuloerot ovat vain kasvaneet ja "kunnon" työpaikat muuttaneet kiinaan, tilalle on saatu matalapalkkaisia siivojan hommia.

No eipä siinä mitään, jatkakaa propagandaanne, mutta jos vasemmisto ei tunnustaa omia virheitään, niin ei se kannatuskaan sieltä mihinkään nouse.

Kokoomus on ollut viime vuodet oppositiossa, joten sen syyttäminen kaikesta osoittaa lähinnä sen ettei ole paljoakaan seurannut asioita.

tiistaina, maaliskuuta 27, 2007 

lähettäjä: Anonymous Anonyymi

Oikeiston saamat protestiäänet yritettiin ennustaa. Äärivasemmistoon oli kuitenkin soluttautunut vallan kahmijoita, joille vaalitaistelua tärkeämpi oli pienen piirin hajota ja hallitse-taktiikka.
Sisäisiä ristiriitoja yritettiin sovitella ja ennalta ehkäistä. Pikkuhitlerien intresseihin ne kuitenkin sopivat paremmin kuin hyvin.
Varmistin viime päivinä, ettet lähde politiikkaan ainakaan SKP:n tai Vassarien listoilta.
Arhinmäen ja Steenin riitauttaminen käsittääkseni sopi sulle paremmin kuin hyvin.
Äänestämättä jättäminen johtui pääasiassa visioiden puutteesta, johon sananvapauden vaientaminen vääjäämättä johti.

keskiviikkona, maaliskuuta 28, 2007 

lähettäjä: Blogger Unknown

Olen samaa mieltä, että vasemmiston pitää tehdä kriittinen arvio toiminnastaan. Ei tappiosta voi syyttää ainoastaan mediaa ja ihmisiä, jotka eivät äänestä. Omassa toiminnassakin on ollut varmasti vikaa. Olen huomannut, että jotkut vassarit ovat ainakin asiaa pohtineet. Suurempi kysymys on mitä puolue tekee.

Vasemmiston pitää uudistua, mutta ei se tarkoita kaiken hyvän heittämistä paskan mukana. Työväenliikkeen traditiossa on valtavasti hyvää. Se ei ole vain kuorrutettuja valheita, joita porvarit myyvät tavallisille ihmisille.

keskiviikkona, maaliskuuta 28, 2007 

lähettäjä: Anonymous Anonyymi

"ETLA:n mukaan 2000-luvulla on siirtynyt suomesta ulkomaille 10 000 - 23 000 työpaikkaa."

Tuohon liittyen haluaisin kysyä, kuinka monta uutta työpaikkaa ETLA:n mukaan Suomeen on syntynyt 2000-luvulla? Vai ovatko kaikki 10 000 - 23 000 pestiä kadonneet kuin tuhka tuuleen?

maanantaina, toukokuuta 07, 2007 

lähettäjä: Anonymous Anonyymi

Kyl mä olen harkinnu jo maan vaihtoa verojen takia. Itse en pääse omalääkärille edes vaikka koko aikuisikäni veroja maksanu ja vain 2 kuukauden ajalta työttömyyskorvausta saanut.perkele.

maanantaina, joulukuuta 31, 2007 

Lähetä kommentti

« Takaisin tekstit-osioon

Powered by Blogger