Väitteitä kapitalismista
Foorumin käyttäjä/moderaattori Janne on kirjoittanut tanakkaa tavaraa keskustelun ryydittämiseksi:
Näin vapaan markkinatalouden tulisi toimia: Ihmiset ovat vapaita etsimään menestystä parhaaksi näkemällään tavalla, ja ahkerimmat ja yhteiskunnan kannalta arvokkaimmat jäsenet palkitaan parhaalla tulotasolla ja omaisuudella. Tässä järjestelmässä tosin on yksi karkea virhe: Se ei tarjoa kaikille samoja lähtökohtia tämän menestyksen saavuttamiseen. Menestyminen markkinataloudessa riippuu lähes yksinomaan siitä kuinka paljon sinulla JO on varallisuutta. Silloin kun pääoma on yksityisesti omistettu, yksilön mahdollisuudet opiskella, työskennellä ja ansaita vaurautta on suoraan sidottu siihen kuinka paljon vaurautta hänellä on. Tätä virhettä ei muutamilla opiskelustipendeillä korvata.
Vaurauden tuottamiseen tarvitaan pääomaa, ja mikäli yksilöllä ei tätä tarvittavaa pääomaa itsellään ole, huomaa hän olevansa hyvin nopeasti niiden armoilla joilla tätä pääomaa on. Samalla heillä joilla nämä resurssit on kunnossa, voivat tehdä lisää ja lisää vaurautta, ja ennen pitkää lähes kaikki pääoma päätyy muutamien käsiin. Tästä johtuen kaikilla muilla ei ole mitään muuta pääomaa, jota myydä paitsi oma työpanoksensa, ja tämä heidän on pakko myydä kapitalisteille (siis tyypeille, jotka kontrolloi suurinta osaa tuotantotarpeista) elääkseen.
Kaikki tämä saattaa kuulostaa sekavalta ja monimutkaiselta, mutta itse asiassa pointti on hyvinkin yksinkertainen. Otetaan yksinkertaisena esimerkkinä jokin megakorporaatio, vaikkapa Nike. Nikellä on paljon ylimääräistä rahaa, jonka se voi sijoittaa uusiin kenkätehtaisiin (halpatyömaissa, tietysti), ostaa uusia mainoksia, ja sitä kautta myydä lisää kenkiä ja taas saada lisää rahaa investointeihin. Köyhällä on sen sijaan hädin tuskin rahaa perustaa limukiskaa. Ja vaikka olisikin, mitä luultavimmin se ajettaisiin konkurssiin nopeasti jonkin ison yrityksen puolesta, yrityksen jolla on enemmän rahaa laitta mainontaan, jne,jne.
Todennäköisesti tämä köyhä päätyy kuitenkin työskentelemään tälle isolle yritykselle, ja siten taas ansaitsemaan leipänsä työllään. Ja työskentely megayritykselle taas lisää sen valtaa; koska vaikka se maksaa työntekijälle palkkaa, varmaa on se, ettei se koskaan tule maksamaan täyttä hintaa panoksesta. Vain siten nämä korporaatiot tekevät tuhottomia voittoja. Sanotaan että työskentelet tehtaassa, jossa valmistat koneen osia 1000 euron arvosta päivässä, luultavimmin sinulle maksetaan noin 100 euroa työpanoksestasi samalta päivältä. Tämähän taas tarkoittaa sitä, että joku rahastaa panoksellasi. Ja mitä kauemmin he tekevät sitä, sitä enemmän pääomaa ja mahdollisuuksia heillä on. SINUN KUSTANNUKSELLASI.
Miten tämä sitten vaikuttaa perusjäbään?
SE tarkoittaa sitä, että sinun aikasi ja luova energiasi ostetaan sulta, mikä ei edes ole pahinta tässä järjestelmässä. Silloin kun ainoa tapa selvitä on myydä oma työpanoksesi, sinut pakotetaan myymään elämäsi paloissa elääksesi. Ihmiset päätyvät kuluttamaan elämänsä tehdessään sitä mistä heille maksetaan eniten sen sijaan että tekisivät sitä mitä he oikeasti haluavat tehdä. Vaihdetaan unelmat palkkaan ja vapaus toimia materiaaliseen omistamiseen. "Vapaa-ajalla" sitten voimme ostaa tienaamillamme rahoilla tavaraa jota emme tarvitse (eli tienaamamme rahat palaavat niihin taskuihin mistä ne ovat tulleetkin); mutta ainoa asia mitä emme koskaan voi ostaa takaisin, on työhön kuluttamamme aika. Se osa elämästämme on lopullisesti mennyt ja eikä siitä jää mitään paitsi laskut jotka voimme maksaa. Loppujen lopuksi ihminen alkaa ajatella omaa luomiskykyään ja työpanosta kuten ne olisivat oman kontrollimme ulkopuolella, ja ihmisen rooliksi jää ainoastaan "rentoutuminen" (työstä palautuminen), ja kurja tiedostaminen siitä, että teet sitä mitä sinun käsketään, ennen kuin sitä mitä oikeasti haluaisit. Toimiminen omatoimisesti tai omien päämääriesi tavoittelu ei enää ole normaalia ajattelua, paitsi silloin kun kyseessä on "vapaa-aikasi" tai harrastuksesi.
Totta, on ihmisiä joille maksetaan juuri siitä työstä mitä he ovat aina halunneet tehdä, mutta kuinka monta tällaista ihmistä kuulu esimerkiksi sinun lähipiiriisi? Tuskin kovin montaa. Nämä harvat onnekkaat yksilöt nostetaan esille osoittamaan kuinka hyvin tämä järjestelmä toimii ja meidät kaikki muut ruoskitaan työskentelemään entistä kovemmin ja kovemmin, jotta jonain päivänä mekin voisimme olla niitä onnekkaita. Kylmä totuus on kuitenkin se, että kiinnostavia töitä ei vain ole tarpeeksi, lähellekään.
Kaikki eivät voi olla rokkistaroja tai sarjakuvapiirtäjiä. Jonkun on joka tapauksessa työskenneltävä tehtaassa tuottaakseen ne musiikkilevyt tai sanomalehtipaperit. Ja jos sinusta ei tule seuraavaa Beatlesia tai Walt Disneyta, sen on pakko johtua siitä ettet yksinkertaisesti ole työskennellyt tarpeeksi kovasti päämääriesi eteen, eli se on sinun omaa syytäsi, että tylsistyt kuoliaaksi siihen paperikoneeseen nojaten. Mutta hetkinen, eihän se ollut sinun ideasi, että jokaista koripalloilijaa kohtaan pitää olla tuhat kengänvalmistajaa. Jos mistään, niin sinua voidaan syyttää ainoastaan siitä, että olet hyväksynyt tilanteen joka on kannaltasi kehno.
Sen sijaan, että kilpailemme toisiamme vastaan yhteiskuntahierarkiassa saadaksemme "paremman" työpaikan, tai sitä lottovoittoa odotellessamme, meidän pitäisi miettiä miten olisi mahdollista kaikkien meidän tehdä sellaista työtä josta pidämme. Vaikka olisitkin se onnellinen, joka on syntynyt kultalusikka hanurissa, tai päässyt kiipeämään yhteiskunnan tikkailla asemaan, jossa voit oikeasti nauttia elämästäsi, mitä niistä tuhansista ja taas tuhansista jotka eivät onnistuneet? Onko sinun etusi mukaista elää maailmassa, joka on täynnä ihmisiä joiden unelmat eivät ole täyttyneet, tai ihmisiä jotka eivät koskaan saaneet edes mahdollisuutta niiden täyttämiseen?
Only solution is revolution.
sunnuntai, joulukuuta 10, 2006
Ja uudelleen, luin tänään Vartin.... aika hyvä, etten sanoisi suorastaan hyvä ,> Ainakin puolue on oikea..,
torstaina, joulukuuta 14, 2006
Näin se on aina ollut. orjat ja herrat, maaorjat ja maanomistajat, työläiset ja tehtaanomistaja ja niin edelleen. Mutta kuka tietää ratkaisun tähän? Jaetaan pääoma kansalle niin kuin Neuvostoliitossa konsanaan... NOT.
sunnuntai, joulukuuta 31, 2006
"Sanotaan että työskentelet tehtaassa, jossa valmistat koneen osia 1000 euron arvosta päivässä, luultavimmin sinulle maksetaan noin 100 euroa työpanoksestasi samalta päivältä."
Ja tästä 1000 eurosta jonka tuotat maksetaan myös mm. siivoojien ja muiden "tuottamattomien" työntekijöiden palkat sekä sähkö- yms. kulut.
Lisäksi siitä käytetään osa lisäinvestointeihin ja tuotekehitykseen jotta sinulla ja muilla olisi jatkossakin töitä.
ja sinua muka riistetään?
tiistaina, tammikuuta 23, 2007
Melkoinen tuulahdus vuosisadan alusta. Jos palataan 2000-luvulle voi huomata kuinka osaaminen on noussut kovaksi pääomaksi tuotantovälineiden ja rahan rinnalle. Mahdollisuudet kouluttauta ja kartuttaa osaamista eivät ole olleet ikinä missään niin tasa-arvoisesti kaikkien saatavilla kuin tämän päivän Suomessa - eli tässä mielessä pääomat on jo jaettu kansalle.
perjantaina, helmikuuta 09, 2007
Näin kapitalistina täytyy sanoa, ettei toi rahankerääminen ole niin helppoa kuin palstanpitäjä antaa ymmärtää. Vaatii SUURTA taitoa johtaa yritystä, joka tuottaa voittoja. Kapitalistin pyhänä tehtävänä on pistää raha vinhaan kiertoon, jotta köyhälle mattiperusjätkällekin riittäisi tavaraa (kenkiä, ruokaa, lämpöä jne jne), mistä ihannesosialismissa oli/on aina krooninen pula. Tietysti puutteessa eläminen kasvattaa (Siperia opettaa).
Jokainen tietää miten Neuvostoliiton, Pohjois-Korean kävi. Kenelläkään ei ollut mitään. Kiinan viisaat johtajat taas tekivät käännöksen raakaan kapitalismiin lukuunottamatta poliittisia oikeuksia. On nähty maan ennenäkemätön vaurastuminen, johon mikään sosialistinen järjestelmä ei kykene.
lauantaina, helmikuuta 17, 2007
Taitaa Suomi (ja Ruotsi) olla tällä hetkellä maailmanhistoriallisesti ajatelleen pisimmällä sosialismissa. Kapitalismi on vain silmänlumetta.
Esim. jos tienaat 5000 EUR/kk, menee veroja ym. n. 50%. Jos ostat auton säästöilläsi, menee siitä veroa 65%. Jos rakennat talon menee 22% ALV kaikesta. Lisäksi palkkaamasi työntekijät maksaa veroa 40%, RAkennustarvikkee sisältää hirvittävästi veroa (työntekijöiden palkat, yrityksen voitot jne jne).
Käytännössä rakennat siinä sivussa valtiolla pari taloa , kun itsellesi yhden.
Eli mielestäni Suomen voi sanoa tällä hetkellä elävän miltei täydessä sosialismissa. Kapitalisteja riistetään ja ne pitää pyörät pyörimässä.
lauantaina, helmikuuta 17, 2007
Heh kommunisti valistamassa kapitalismista ;-) Tulee vähän mieleen kuin kreationisti valistaisi evoluutiosta
maanantaina, helmikuuta 26, 2007
Jooh... huomaa taas ettei suomalaisilla vaan oo ollu taas asiat hetkeen tarpeeksi huonosti, ku neki jotka jostain onnistunu pikkasen enemmän saamaan mammonaa kuin kaikki tavalliset ihmiset(duunarit), ovat heti huutamassa kapitalismin kiistattomista eduista, ja samalla polkemassa koko työväenliikettä suohon.
Sit ku joku väittää et kapitalisteja riistetään suomessa??
Kukahan neki rahat on niille tuottanu jotka ne valtiolle joutuu pulittamaan...
tiistaina, helmikuuta 27, 2007
Kyllä tässä heti vaalien jälkeen nähtiin taas hienosti, miten oikeisto pääsi vedättämään porukkaa. Kaikilta puheilta, joissa palkankorotuksia lupailtiin, vedettiin pohja pois. Ja hurjemmaksi vaan menee, kun käydään liittosopareita tekemään. Kannattaa käydä lukemassa esim. Teknologiateollisuuden sivuilta sopimustavoitteita. Pidempää työaikaa, pekkaset pois, yleiskorotukset pois... Ei kai kaikkea kräppiä sentään tartte niellä? Mitä jos menis herroille ehdottamaan kiinteän veroprosentin poistamista, progressiivinen vero tilalle, koskien pääomatulojatuloja. Ihan vaan vaikka hyvinvointiyhteiskunnan ylläpidon kustannustehokkuuden perusteella. Ei taitais mennä läpi.
lauantaina, toukokuuta 26, 2007
mun mielest rahan jakoo ei pitäis tehä stenkkahan ite sano et ihmisel on vapaus valita mikä esti stebuu menemäs vaik kouluihin joissa oppii oon silti stebun kuuntelijan eli steen1 tai stenkka
perjantaina, marraskuuta 23, 2007
ollaanko sitä koskaan kuultu NESARA: sta..
tiistaina, helmikuuta 10, 2009