Tekstit

David Copperfield

Jep. Nyt Taitaa olla aika pistää taas tekstiä levyn biiseistä, joten otetaanpas taustoittamisen kohteeksi levyn toinen biisi, David Copperfield (ft. Hosni)

Jo Noam Chomsky varoitteli meitä median voimasta kirjassaan ’Mediakontrolli.’ Kirja käsittelee mediaa propagandan välineenä ja kyseenalaistaa kaupallisen median luotettavuuden tiedonvälityksellisessä mielessä. Jo hivenen tervettä järkeä käyttämällä pääsee helposti samaan lopputulokseen:

Kun uutinen pitää MYYDÄ, sen objektiivisuus on mennyttä kalua. Toisin kuin viime vuosikymmenien aatteellinen lehdistö, nykypäivän media pitää taloudellista tulosta tärkeämpänä kuin sen paikkansapitävyyttä… Luinkin juuri artikkelin eräästä lehdestä, missä toimittaja X kyynisesti kertoi mediaetiikan sääntöjen olevan auttamatta menneen talven lumia. Kysymys kuuluneekin, syökö kaupankäynti (lue: juttujen myyminen) median eettisyyttä? No vittu DAAAH!

Lyödään vyön alle: Jos joku tätäkin lukeva on niin urpo että uskoo 9/11 terrori –iskujen ’virallisen’ selityksen, niin ei hyvin mene. Luottavaiselle mielelle uutinen on kuitenkin totta, koska ’uutiset eivät valehtele.’ Nykyään luojan kiitos kouluissa ja nuorisotaloilla opetetaan ja kannustetaan nuoria kuluttajia ns. mediakriittisyyteen, mikä itsessään on jo aika syvältä. Pitääkö meidän itse suodattaa ’oikeat’ uutiset valheista? Eikö meillä ole oikeus saada uutiset niin totena kuin me kuluttajina sen voimme saada? Mielestäni tällainen paska lisää vainoharhaisuutta (Allekirjoittanut!!) ja pelkoa.

Suomessa ilmestyvien lehtien uutisointi väkivaltarikoksista on lisääntynyt keskimäärin 15% aikavälillä 1995 – 2005. Kuitenkin poliisin rekisterin mukaan väkivaltarikollisuus on ollut laskussa koko tämän ajan. Tämän jo luulisi kertovan jotain median voimasta ihmisten psyyken muokkaajana. Sen sijaan, että uutisointi voisi keskittyä laajempiinkin kokonaisuuksiin, se levittää meidän eteemme seksin ja väkivallan ilotulituksen… Se katsos myy. Lehdistön ’uutisoinnin’ tasapäistyminen ei ole varmastikaan jäänyt huomaamatta. Jopa lukutaitoiset lapsemme saavat lukea päivittäin suurista keltamustista lööpeistä, kuka on nyt köyrinyt ketäkin ja missä päin se perheenisä nyt murhasi lapsensa haulikolla.

Sosiaalipoliittiset ongelmat toki jätetään tästä yhtälöstä kokonaan pois. Korkeintaan Helsingin kaupunginosien yhteisissä ilmaisjakelulehdissä saattaa olla mainintoja leipäjonoista tai huumeongelmasta. (Vaikkakin sen syyt jätetään viisaasti kertomatta.) Keltaiselle valtakunnanlehdistölle kyseiset ongelmat eivät kuulu. Kyynisenä salaliittofriikkinä olenkin taipuvainen uskomaan, että Esim. Bodom –farssin todellinen syy oli peitellä muita, tärkeämpiä uutisia, kuten päivähoitopalvelujen leikkaaminen tai useat irtisanomiset yhtiöiden palvelujen ulkoistamisen takia. Leipää ja sirkushuveja, saatana. Leipä tosin alkaa olla vähissä.

Tästäpä aasinsillalla seuraavaan aiheeseen, eli luokkayhteiskuntaan, joka vääristyy myöskin eri medioiden paineessa. Vielä parikymmentä vuotta sitten nuoret aikuiset uskoivat rehellisen työn tuovan leivän pöytään, omakotitalon ja auton siihen pihaan. Nykyajan epävarmojen työolosuhteiden, maapalloistumisen ja kymmenien tv –kanavien aikana keinoksi on muuttumassa tv –tähteys. Miksi painaa rehtiä duunia, kun voi painaa Vesa Keskistä ja myydä jutut lehteen. Sitten siihen silikonit, Botoxit, avioliitto, ero, uusi rakkaus, singlelohkaisu , kiertue maakunnissa ja uskoontulo. Sillä pysyy nykypäivänä leivässä paremmin kuin opettajana tai sairaanhoitajana. Jos lapsi kasvaa aikuiseksi seuraten glamour –sarjoja kuten MTV Cribsiä vailla selkeää moraalikäsitystä, mitä tahansa voi tapahtua. Mm. pedofiilitkin ovat tämän tajunneet ja saavatkin paljon nuoria (tietenkin mediassa kohtaloaan tilittäviä) naisia suostumaan vähintäänkin arveluttaviin puuhiin.

Tästä kaikesta seuraa myös tyytymättömyyden tunne. Vaikka kuinka tekisit töitä siinä Alepan kassalla ,et tule koskaan saamaan niitä kaikkia hienoja asioita, mitä tv:ssä meille näytetään. Ihmekös tuo, että nykyään nuorten suosituin ammatti on ’julkkis.’

Myös vihan kanavointiin media on mitä parhain väline. Rättipäät kiduttavat ja viiltelevät netissä ja tv:ssä valkoihoisen syyttömän kuoliaaksi, kivittävät naisiaan minkä kerkeävät ja Itsemurhapommittelevat poloa Amerikkalaissotilasta lähi- idässä. George W Bush juuri pitämässään puheessaan kertoi avoimesti hyökkäyksestään Irakiin, joka alkoi hänen mukaansa vuonna 2001. Muistaakseni Persianlahden sota alkoi jo vuonna 1991. Persianlahden sodasta tähän päivään koituneet henkilövahingot Irakissa ovat nousseet Yli kuuteen miljoonaan siviiliin. (Yli miljoona lasta, loput sitten niitä normirättipäitä.) Tarkennus: Nämä siviilit ovat kuolleet puhtaan juomaveden puutteeseen, joka johtuu (edelleen) Amerikkalaisten pommituksista heidän vedenjakelujärjestelmiinsä. Korjausyrityksistä Supervalta on rankaissut kuolemalla. YK yllättäen ei ole tehnyt asian eteen mitään, USA:lla kun on kokouksissa veto –oikeus. (Yksi USA:n ääni kaataa KAIKKI muut äänet.) Irakin sota alkoi jo vuonna 1991, eikä ole loppunut vieläkään.

Haluaisin mielelläni nähdä uutisia esim. Irakin televisiosta ja nähdä minkälaisilla silmillä he meidät länsimaalaiset näkevät… En usko, että kuva on kovinkaan mairitteleva.

Ai niin, se David Copperfield- juttu: Kyseinen herrasmies kadotti taikatempussaan Vapauden Patsaan…Nykypäivän mediajäteille se ei ole homma eikä mikään.

Jutun lähteet:

Noam Chomskyn tuotanto, mm: ’Mediakontrolli’ ja ’Valta ja terrori.’

David Icke: ’Alice in wonderland and the World Trade Center disaster’

William Blum: Roistovaltio

Erkki Karvosen kotisivut: Linkki

David C. Korten: ’Maailma yhtiöiden vallassa’

Kommentit (10 kpl)

lähettäjä: Anonymous Anonyymi

näin se menee, olen samoilla linjoilla tässäkin stenkan kans. mielestäni myös kuluttajalle perus bodomi tai salarakas juttu uppoaa paremmin kun huomataan 1. "ettei tästä tarvitse ottaa vastuuta kun en voi mitään". 2. "normaali pulliainen on hyvä ihminen verrattuna siltavuoreen". eli voidaan syöttää "hirviöitä" ja "uhreja" joilla voidaan lääkitä "kansan" vääristynyttä itsetuntoa. toisin on politiikassa, jossa on pelko vastuun otosta ja omasta riittävyydestä.

aktiivisuus lyödään pöytään kun osto-haluja herätellään, passiivisuuden vuoro on muussa elämässä. eli meille uskotellaan, että tavaroiden taikamaailmassa pystyt mutta irakissa et.

juhani k (koffline)

keskiviikkona, lokakuuta 12, 2005 

lähettäjä: Anonymous Anonyymi

Hyvää tekstiä.
Luen tuossa juuri kirjaa geenimanipulaatiosta.
Oletko itse tutustunut kyseiseen aiheeseen?Tuhon siemenet on kirjan nimi mutta kirjoittaja ei tule juuri nyt mieleen.Tästäkin asiasta pitäisi
saada keskustelua aikaan edes jossain.
Kiitosmoi.

torstaina, lokakuuta 13, 2005 

lähettäjä: Anonymous Anonyymi

Järkyttävää faktojen vääristelyä. Jokainen aiheeseen vähänkin perehtynyt tietää, että Irakin miljoonat kuolleet ovat seurausta YK:n turvallisuusneuvoston elokuussa 1990 tehdystä päätöksestä pystyttää täydellinen kauppasaarto Irakiin. Sittemmin humanitaarista katastrofia auttamaan luotiin YK:n toimesta "Öljyä Ruoasta" -ohjelma joka epäonnistui pahanpäiväisesti.

Turvallisuusneuvoston päästösten tulee olla yksimielisiä, ja neuvostossa ovat jäseninä esim. Venäjä, Kiina, Ranska, Britannia, Yhdysvallat ja tuolloin vuonna 1990 vaihtuvana jäsenenä oli myös Suomi, ikävä kyllä. Eli siten, Yhdysvaltojen syyttäminen tuosta on täysin perustelematonta.

lauantaina, lokakuuta 15, 2005 

lähettäjä: Anonymous Anonyymi

Olet oikeassa puhuessasi noista median vaikutuksista. esim. kouluissa pidettiin hiljainen hetki WTC:n takia sekä leimattiin osama syylliseksi. mutta kukaa ei pitänyt hiljaista hetkeä muutamaa vuotta aikaisemmin kun kiinalaisessa koulussa kuoli 2000 lasta ilotulitteiden takia. jos haluatte tutkia esim WTC:n turmaa katsokaa elokuva Painful Deceptions - An Analysis of the 911 Attack siinä kerrotaan WTC:stä Pentagonista ja kuinka mahdottomia ne ovat. tuo dokkari ei kestä kuin noin 1h eli ei ole paljoa katsoa sitä.. kertoo muuten enemmän kuin uutiset 1 kuukaudessa!
TnO-HC

tiistaina, lokakuuta 18, 2005 

lähettäjä: Anonymous Anonyymi

Senverran noita 911-salaliittoteoriasivustoja on tullut kahlattua lävitse että niistä voi suoraan todeta että paljon porua, vähän villoja.

On kuin lukisi biblebeltin kreationistissivuja, paljon näennäistä metafysiikkaa ja (tahallaan) väärinymmärrettyä ja laskettua tekniikka ja väitteitä jotka yksi kerrallaan murtuvat jos vähänkin niitä tarkemmin tarkastelee..

tiistaina, lokakuuta 18, 2005 

lähettäjä: Anonymous Anonyymi

Tää on kyllä ihan yhtä turha kysymys kuin itse allekirjoittanut, by the way, onkohan tuo nimi muutettu tarkoituksella tuohon biisiin(henkilö joka pitäis raiskaa moralla). Biisi on
kyllä aivan loistava eikä muissakaan ole mitään valittamista.

maanantaina, lokakuuta 24, 2005 

lähettäjä: Anonymous Anonyymi

Luottavaiselle mielelle uutinen on kuitenkin totta, koska ’uutiset eivät valehtele.’

-Totuuksia on yhtä paljon kuin ihmisiä.

keskiviikkona, lokakuuta 26, 2005 

lähettäjä: Anonymous Anonyymi

Mo! Oli iha pakko kyl toho bodom-läppään viel lisätä, ku muistu mieleen, et just ennenku se rävähti jokaseen mediaan ykkösotsikoksi, nii viikko pari aikasemmin oli ollu uutisointia poliisin ylemmän johdon jostain taloussekoiluista. oliks peräti rahaa kadonnukki, en muista, mut jotain mätää oli tapahtunu. Antoko jetsonit siis neljännelle valtiovallalle mediaseksikkäämmän ja paremman uutisen vai hä? Mut älkää hei näin paskaa ja epäselvää tekstii tarkistamatta uskoko, ottakaa itte tarkemmin selevää, jos kiinnostaa, mullon kiire nyt.
Muistakaa et me muistetaan mitä me halutaan muistaa ja mitä meidän halutaan muistavan.
-laiskajellona

maanantaina, marraskuuta 28, 2005 

lähettäjä: Anonymous Anonyymi

Mo! Oli iha pakko kyl toho bodom-läppään viel lisätä, ku muistu mieleen, et just ennenku se rävähti jokaseen mediaan ykkösotsikoksi, nii viikko pari aikasemmin oli ollu uutisointia poliisin ylemmän johdon jostain taloussekoiluista. oliks peräti rahaa kadonnukki, en muista, mut jotain mätää oli tapahtunu. Antoko jetsonit siis neljännelle valtiovallalle mediaseksikkäämmän, eli paremman uutisen vai hä? Mut älkää hei näin paskaa ja epäselvää tekstii tarkistamatta uskoko, ottakaa itte tarkemmin selevää, jos kiinnostaa, mullon kiire nyt.
Muistakaa et me muistetaan mitä me halutaan muistaa ja mitä meidän halutaan muistavan.
-laiskajellona

maanantaina, marraskuuta 28, 2005 

lähettäjä: Anonymous Anonyymi

Tuo biisin nimi "David Coppefield" olikin astetta osuvampi veto. Kun luin selityksen, nimi löi kuin kirveellä päähän. Vaikuttavaa.

Tuo on juuri se juttu, jota olen paljon kelaillut. Media saa ihmiset uskomaan mitä tahansa! Se on raivostuttavaa! Varsinkin kun totuuden paljastuessa sen kertovat ihmiset joko hiljennetään tai leimataan vainoharhaisiksi sekopäiksi. Keskustelupalstoilla median vaikutus näkyy yhä selvemmin. Ihmiset eivät viitsi, osaa tai uskalla käyttää omia aivojaan.

Kun nämä älypäät vielä laukovat foorumeilla Isoveljen syöttämiä "omia" mielipiteitä ja joku toinen älypää lukee niitä, yhteenkuuluvuuden tunne sinetöi varmuuden siitä, että: "näin se asia on, olisi järjetöntä kuvitella muuta, kun yli 90% väestöstä oon päätellyt asian samalla tavalla."

Ei liene sattumaa, että myös valtamedian uutisiin luottavien osuus on yli 90% väestöstä. (Luvut heitin hatusta, myönnän.)

"Mediakritiikki" on sana, joka on kaikkien huulilla, sen käytännön soveltamisesta vain ei taida olla minkäänlaista käsitystä. Jaa miksi? Ehkä siksi, että media ei tietenkään itse opeta mediakritiikkiä. Miksi sitä ei sitten voisi oppia muualta? Hmm... Ehkä siksi, että media on monen ainut oppimisenlähde.

Sinä, joka olet eri mieltä, pidäpä kokeeksi päiväkirjaa tietolähteistäsi. Tv-ohjelmat, elokuvat, mainokset, ilmaisjakelulehdet, aikakausilehdet -- ne ja lukuisat muut tahot muodostavat yhdessä median.

On vain ajan kysymys, milloin vapaan sanan mustamaalaus alkaa. Tai oikeastaan se on jo alkanut. Esimerkiksi Hesarissa on monesti kirjoitettu halventavaan sävyyn netin "salaliittoteorioista". Blogeista kiinnostuneet ohjataan johonkin Niinistön sivuille.

Steen1, luin Cityn haastattelusi. Vaikka se olikin täysin viihdemielessä kirjoitettu artikkeli, niin tuli kuitenkin selväksi, että meitä salaliittoja joka puolella näkeviä on nyt ainakin kaksi.

torstaina, joulukuuta 08, 2005 

Lähetä kommentti

« Takaisin tekstit-osioon

Powered by Blogger