Tekstit

Juhani Koskinen kirjoittaa

MORAALIN VAIKUTUS GLOBAALIIN ELINTASOON

TERRORISMI & TALOUS

Ensin täytyy ymmärtää turvallisuus jotta oppisi jotain työllisyydestä. Vahvimpia vaikuttajia talouteen on pelko; lähinnä "tuloksenteko" ja terrorismi. Terroristien pesä ei ole Irak, Iran, Venäjä, eikä mikään muukaan valtio. Järjestöjä on monia ja verkosto on varmasti toimiva. Erilaista koulutusta ja oppaita on tarjolla jokaiselle joka sitä haluaa. Nähdään että tiedonsiirto ei suoralta kädeltä edistä mitään vaan tehostaa. Se on ase toiselle ja haavoittuva piste toiselle. Miljoonien tappioihin ei tarvita kuin tietoturva-aukko. Pelko hallitsee kuin uskonto, joka on oiva työkalu valtioille ja kansallisjärjestöille, kaikenlaiselle oman käden oikeudelle. Pitäisi huomata että jos köyhyys on rikos, niin silloin pitäisi löytää vankila johon mahtuu miljardeja ihmisiä.

Suurin osa on syntynyt taistelukentällä, osa tuntee aseet ja heillä ei ole mitään menetettävää. Ennen kaikkea heillä on motiivi puolustautua. He todellakin puolustautuvat; globalisaatio on ottanut tai tuhonnut heiltä lukemattoman paljon, ja tuo sairaus jatkaa kulkuaan. Ei pelkät yritykset kuten mcdonalds tai nokia, mukana on myös "sivistynyt" ihminen joka tiedostaa ongelman vaikka ei sitä halua. Tämän ihmisryhmän voisi jakaa kahteen osaan: niihin jotka eivät välitä vaan jatkavat elämäänsä vääristyneessä maailmankuvassaan ja niihin jotka välittävät ja tekevät henkilökohtaisia ratkaisuja mm. boikotointien muodossa.


MINÄKUVA MIELIKUVIEN JA NÄENNÄISTEN TARPEIDEN PAINOSTAMANA

Kansallisliikkeissä kyse ei niinkään ole auttamisen halusta tai haluttomuudesta, kyse on lähinnä siitä että pelkää kohdata itsensä. Itse olen joutunut kovasti puntaroimaan asioiden välillä, ns. "taloudellisen turvan tarve" on välillä nostanut rumaa päätään, mutta toistaiseksi olen pystynyt jatkamaan itsenäisenä yksilönä joka ei usko mielikuviin mitä valtio ja markkinavoimat tyrkyttävät. Ihmisten pitäisi tuhota päästään satoja tunteja propagandaa nähdäkseen asioita selkeämmin. Elämä ei ole tällaista, perheasioita ei saa kuntoon hampurilais-aterialla tai coca colalla. Tuotteet eivät ketään pelasta, eikä ratkaisu löydy lompakosta. Ongelman ratkaisu löytyy järjellä ja sydämellä. Oli sitten työtön tai hyvätuloinen, se ei ketään ihmisenä paranna. Kenenkään ei tarvitse tulla yleisesti hyväksytyksi ja mallikelpoiseksi. Jos et hyväksy maailmaa niin maailman ei tarvitse hyväksyä sinua. Onneksi monien omatunto ei ole vääristyneen empatian myötähäpeää vaan huoli oman toiminnon hyväksymisestä ja aidosta hädästä heikkoja kohtaan.

Puolustukseksi länsimaille, minä uskon että omatunto on suhteellista, eri elinoloissa kasvaneilla on väkisinkin eri käsitys moraalista. Esimerkiksi eläinten oikeuksia poljetaan siellä missä käsitys ihmisen oikeuksista on "vääristynyttä". Demokratia liikkuu hitaasti ja yhdyn Michel Chossudovskyn mielipiteeseen että sen tulisi kulkea markkina- voimien mukana mikä on jo vuosikymmeniä jättänyt sen turismin ja eri järjestöjen vastuulle. Toimintaan kuitenkin haittaa esim. USA:n antama käsitys demokratiasta jonka he antavat ylikansallisten yhtiöiden (esim. palkka-tason kiertäminen) ja sotilasoperaatioidensa (satunnaiset iskut sairaaloihin ja muihin siviililaitoksiin) avulla. Edes vähäinen historian tuntemus auttaa ymmärtämään mitä tästä seuraa, esim. kristinuskoa vastustetaan vieläkin siellä minne se työnnettiin väkisin tai tuotiin lahjonnan avulla. Esimerkkeinä toimii vaikkapa vahva saatananpalvonta norjassa että suomessa, mellakat Palestiinan ja Israelin välillä. Jos vanha kulttuuri onnistuttiin tuhoamaan lähes kokonaan, niin siellä sikiää nykyään erilaisia kristillisiä radikaaliliikkeitä. Pohjois-Amerikassa nämä ryhmät ovat vahvassa asemassa myös politiikassa.


TILANNE LÄNNESSÄ

EU:n TULEVA VAIKUTUS MAAHAMME

En näe niin suurta kilpailua yritysten välillä kuin olisin voinut odottaa, tosin vielä on edessä lukuisia säädöksiä, lakeja ja standardeja. Itse asiassa suomen tilanne on menossa huonompaan suuntaan monien yritysten joko myydessä toimintansa tai siirtyessä ulkomaille. Ulkomaalaisten vastustus on todennäköisesti kasvamaan päin EU:n aiheuttaman tulevan kansallis-identiteetti kriisin takia (lisää aiheesta myöhemmin), osittain myös pimeän työvoiman jota on havaittu ainakin rakennus-alalla. Myös tietynlaista paikallisuus henkeä näyttää olevan monella ikävä, ruotsin yritysten vahva ostovalmius on tuottanut suomen kansalaisille vahvoja pettymyksiä. Suhtautuminen ulkomaalaisiin sosiaalipuolella (esim. terveysalalla)on myös edelleen heikko. Suomalaisten vahva ase tulee olemaan hyvä koulutusjärjestelmä ja erikoisosaaminen jota on maailmalle viety jo hyvän aikaa. Verotulojahan nämä jatkuvat muutokset ei paranna, sen lisäksi haitallinen markkinapolitiikka ja suurten ikäluokkien kasvavat terveysmenot aiheuttanevat lähes kaikin puolin liittoutumattomalle suomelle erilaisia pakotteita kun valtionvelkaakin on tietääkseni n 60 miljardia. Tulee aivan uudenlainen suhtautuminen esim. NATO:a kohtaan, ja Venäjän jo muutenkin syyttäessä Suomea "russofobiasta" ajautunee maamme poliittiseen ristituleen kun globaalit toimenpiteet kantautuvat USA:sta asti ja toisella puolella on venäjä joka haluaa, ja käyttää suomea tälläkin hetkellä porttina EU:n puolelle. Äkillinen läheisyys NATO:a ja Venäjää kohtaan voi olla vielä haitallista kun EU sotkee kansallis-identiteettiämme muutenkin (esim. valuutan vaihdon ja teollisuus puolen standardoinnin takia).


PIILEVÄ LAPSUUS

Kaikenlaisen kehityksen tuloksena ihmisen kehitys ei enää kulje portaittain, vaan informaationsyöttö tapahtuu paljolti alintajuisesti ja lähes jatkuvasti riippuen yksilön kyvystä käsitellä sitä. Tieto ei ole samalla tavalla pyhää kuin ennen ja suuria muutoksia on tapahtunut esim. seksuaalisuuden saralla. Vielä ei tiedetä millä tavoin tiedon sisäistäminen ja sovellutus kärsii nykyisestä oppimistavasta. Jos toimintamalleihin jää aukkoja niin luulen että ne täyttyvät pitkäaikaisesti ellei jopa lopullisesti tiedonsaannin aikaisella kypsyydellä ja niillä eväillä jotka yksilöllä on ollut. Kokonaisissa elämänkatsomuksissa voi siis olla aukkoja jotka täytetään epäkypsillä malleilla. Niihin puuttuminen taas heikentyy näennäisen yksilöllisyyden arvostamisella ja ennen kaikkea arvostelemattomuudella. Suomea tällä hetkellä "hallitseva" konservatiivinen sukupolvi onkin saamassa aikaan minä-sukupolven jota edeltää tyypillinen muka liberalistinen ellei peräti muka kapinallinen sukupolvi jota ihmisoikeudet tms. vielä näennäisesti kiinnostavat. Tässä skenaariossa jokainen on mielestään tehnyt osansa väärinymmärrettynä ja lopullinen tappio on johtunut olosuhteiden pakosta. Tulevaa minä-sukupolvea tämä ei koske, heille on omat täsmätuotteensa joka saralla, luovat ajattelu on vain liike- ideaa. Heistä pyritään tekemään menestyjiä, viisaimmat saavat sopivan maukkaita porkkanoita. Suuria lukuja tullaan takomaan myös itsemurhien teossa ja syrjäytyneiden rintamalla. Yksilöllinen ja sosialistinen hyvinvointi valtio jossa tavoitteena on voittojen jatkuva maksimointi, tehtävä on järjetön. Luokkajärjestelmän paluu tuo ongelmia jotka kuuluvat kehitysmaihin. Hyvin menee ja paremmin tulee menemään niillä jotka aiheuttavat enemmän vientiä kuin tuontia. Markkinoiden heilahtelu kotimaassa ei välttämättä kaada suuria yrityksiä jotka on vahvasti ulkoistettu, mutta puuttuvat voitot joudutaan syömään leikkauksilla mikä taas kasvattaa eroa rikkaan ja köyhän välillä. Seuraavat suuret kansannousut lännessä tuleekin tapahtumaan valtion toimien yksityistämisien takia.


VISIO

Mitä jos palvelut ja vastaavat siirtyvät yritysten omistuksiin? Mitä jos ostamiseen ja mielenheikkouteen pystytään vaikuttamaan geenimanipuloinnilla? Mitä jos yritykset kykenevät "sijoittamaan" vanhuksien henkivakuutuksiin? heidän käsissään olisi koko ihmisen elinkaari. Terveysjonoissa voisi tapahtua ohituksia "bonuspisteiden" avulla ja ostovalmius vaikuttaisi elinikään. "Vääränlainen aineisto" voitaisiin poistaa kirjastoista ja kirkon sanaan voitaisiin vaikuttaa. Suojelupoliisi hallitsisi parhaansa mukaan kommunikointi liikennettä puhelimien ja internetin saralla. Kyseessä ei olisi mielestäni edes rikosten sarja, kulutamme jo nykyään niin massiivisesti suhteessa siihen miten tuemme köyhiä että muutos ei olisi edes kovin suuri. Tuki kehitysmaihin putoaisi muutamalla promillella ja tiedostavuus ja esim. ympäristötoiminta vähenisi. Olisiko kyseessä edes virhe vai prosessin nopeuttaminen? Olemme yhdessä ja erikseen kannibalistinen rahantuottokone. Aika ei vaikuta kuin jakamalla murhan ja tuhoamisen brutaaliuden eri episodeihin. Kyseessä ei ole rotumme "pahuus" tai "pimeyden voimat", meitä ohjaa vääristynyt "kaukonäköisyys" jonka pitäisi olla lyhyempi tai selvästi pidempi. Jos emme näkisi ruokaa ja lisääntymistä pidemmälle niin emme olisi tässä vaan vielä siellä apinan tasolla. Toisaalta jos empatiamme olisi vahvempi, niin olisimme luoneet tai käyttäneet uusiutuvia luonnonvaroja ja kehityksessä olisi tapahtunut isoja läpimurtoja ennen kuin olisimme aloittaneet kulutushysterian. Vuosikymmenien päästä ihminen ei enää osta ostamisen ilosta vaan puhtaasti siitä syystä, että leipä varmasti riittäisi varastossa.


NÄKEMYS HYVÄSTÄ & PAHASTA

Esimerkiksi kristillisten ohjeiden jatkuva muuttuminen yhä ihmis- ystävällisemmiksi vie uskottavuuden siltä että kirkko olisi hyvä vaaka, vastapainoksi uusien perspektiivien luonti alkoi Euroopassa jo 1800-luvulla. Hyvänä apuna on myös parantunut historian tutkimus joka osoittaa miten ihmiskunta on toiminut. Hyvin nopeasti huomaan eräitä seikkoja

1. Ylivoimainen aseteknologia kannustaa riistoon (Etelä-Amerikka, Afrikka...)
2. Kilpavarustus aiheuttaa pelkoa joka johtaa sotimiseen (1.maailmansota, kylmän sodan operaatiot).
3. Ihmisiin hyökkäävä propaganda synnyttää todella vahvan rasismin myös tulevissa sukupolvissa
4. Elintason nousu alkaa tietyssä pisteessä tukea vain rikkaita, seurauksena kansannousu.
5. Markkinoiden luomat näennäiset tarpeet muuttuvat ihmisille puuttuvien perustarpeiden sijaisiksi.

Jokainen voi mielessään summata 5 ensimmäistä ajatusta jotka mieleen tulevat, itselleni en saanut kovin myönteistä tulosta kansojen käyttäytymisestä. Voidaan tietysti puhua että vastapainona on myös hyviä ihmisiä kuten Jeesus, äiti Teresa tai joku muu. Mutta se ei poista sitä tosiasiaa että kansa kuvaa aina keskimääräistä ihmistä. Se näyttää olevan pelokas ja arvaamaton kun sen saalista uhataan, se on hyökkäävä kun vastassa on haavoittunut. Lähelle päästään eläintä... Tuskin tulos rehellistä ihmistä haittaa. Minä tunnustan että jos mielessäni tänään on syömisen, naimisen ja turvallisen oleskelun ja puuhailun lisäksi jotain muuta, niin se on pirun tärkeää se.

Lopuksi joitakin ratkaisuja mitkä näkisin kaikille järkeviksi:

1. Pitäisi saada ylikansalliset yhtiöt noudattamaan sääntöjä kuten lapsityövoima lakia ja palkkatasoa jotta demokratia ymmärrettäisiin oikein. Toiminta tulisi näkymään vuosien päästä ja uudet "inhimilliset" valtiovalta muodot alkaisivat kehittymään.

2. Järkeviä "fair-trade" merkkejä voitaisiin tehdä lisää. "Vuoden hyväntekijä" -yhtiö palkintogaaloja yms. Valtiot voisi huomata toiminnan esim. verotuksessa.

3. Kotimaahan: Pakko ruotsin vaihtaminen vapaa-ehtoiseksi, se saisi ruotsin näyttämään tasavertaiselta "toverilta". Vaihto-ehtona voisi olla jonkunlaiset kulttuurien ja kansojen tuntemus tunnit, vähän niin kuin ET on vaihtoehtona uskonnon opetukselle.

4. Valtion ei pitäisi suoralta kädeltä hyväksyä kaikkia EU:n ehdotuksia, Suomessa on joissain asioissa vuosisataisia perinteitä ja oppeja jotka tulisi säilyttää. Standardit ovat murskanneet mm. tervan käytön "vesistötoiminnassa". Tuskin me suomalaisetkaan osaamme neuvoa saksalaisia makkaran valmistuksessa tai ranskalaisia viinien teossa.

5. Byrokratian ja poliittisten pelien vähentäminen kunnostustöissä. Maassamme on tapana korjata epäkohdat vasta sitten kun vahinko on jo tapahtunut, tätä tapahtuu paljon esim. infrastruktuurin parissa ja varsinkin teiden yms. kunnostuksessa.

Kommentit (4 kpl)

lähettäjä: Anonymous Anonyymi

Olipas Steeni taas pitkällä tekstillä meitä muistanut pitää lukea jokupäivä kun on selvä niin jaksaa keskittyäkkin...Ainiin ja kiitoksia uudesta kovasta levystä heti menee kaupasta poistoon kun löytyy nyt pitää tyytyä kaverilta kopsattuun :O

perjantaina, syyskuuta 30, 2005 

lähettäjä: Anonymous Anonyymi

Helvetin hieno teksti, erittäin hyviä pointteja ja huomioita joita esimerkiksi Stenkan teksteissä tullut usein esiin, oletan tietenkin että tää teksti oli Juhani Koskisen, korjatakseni ylempää kirjoittajaa.

Omana haaveena olisi että seuraava sukupolvi olisi terveempi ja viisaampi mitä nykyinen sukupolvemme. Huomattavaa kehitystä mm. aktivismi (tosin ei niin suurta kun Vietnamin sotien aikaan) ja tietynlainen tiedostuminen nykytilanteesta on tapahtunut, mutta silti nyky-yhteiskunnassa näkee hyvin miten ohjailtavaa se on. Jollei tämä sukupolvi onnistu tuhoamaan ympäröivää elämää täydellisesti niin uskoisin ja toivoisin että seuraava olisi viisaampi ja pyrkisi rakentamaan ja parantamaan sitä.

p'z VP

sunnuntaina, lokakuuta 02, 2005 

lähettäjä: Anonymous Anonyymi

mitä... tarjoo kalja kun tavataan..

lauantaina, lokakuuta 08, 2005 

lähettäjä: Anonymous Anonyymi

Onpas pimeetä tajunnanvirtaa. Kyllä maailma olisi rauhallinen paikka jos ruudin keksiminen olisi jätetty tommosille tyypeille.

maanantaina, marraskuuta 07, 2005 

Lähetä kommentti

« Takaisin tekstit-osioon

Powered by Blogger