Tekstit

Vastinetta Steenille

Jep. Kolumnini vartijoista on herättänyt jos jonkinlaista keskustelua mestoilla ja hyvä niin. Pääasia on, että asioista keskustellaan, vaikeneminen kun ei tunnetusti ole mikään kummoinen keino olojen parantamiseen.

Sain sähköpostia Matilta kolumnin tiimoilta ja hän antoi minulle luvan julkaista sen. Olkaapa hyvät.
--

Hyvä Steen1,

satuin työpaikalla ollessani lukemaan kolumnisi ilmoitustaululta, se kun sattuu koskettamaan alaa, jolla olen itsekin tällä hetkellä hommissa.

Kertomasi tapaus vaikuttaa aika älyttömältä, joskaan ei ollenkaan mahdottomalta - kesä kun on kenenkäs muiden kuin meidän kesähessujen aikaa, ja metrovartijoinakin käsittääkseni kesätyöntekijöitä on. Ja sen tietää, että osalla tästäkin ammattikunnasta on vartijaksi hakeutumisen syiden joukossa myös se pieni sisäinen machomies, joka tykkää olla pällisteltävänä univormussa ja pitää hallussaan näennäistä (toki jonkun verran myös reaalista) valtaa kanssaihmisiinsä nähden. Yhdelle vartijalle ei loppupelissä kuitenkaan osu todellakaan kovin usein tilanteita, joissa oikeasti jouduttaisi "painimaan". Kuvauksesi perusteella (!) vaikuttaisi vahvasti siltä, että liputta matkustaneiden sekä kaikkien muiden paikalla olleiden, myös vartijoiden itsensä, huonoksi tuuriksi kellään vartijoista ei ollut tarpeeksi ammattitaitoa selvitä tilanteesta puhumalla, joka on kuitenkin loppupelissä se ensimmäinen ja toivottavasti myös viimeinen tarpeellinen "voimankäyttökeino". Näin sitten homma lähtee käsistä, kun on kerrankin tilaisuus saada töistä jotain kavereille kehuskelun arvoista, kuinka "laitettiin ne apinat solmuun".

Lopputulos vaikuttaa siltä, että temppu ei paikallaolleiden vartijoidenkaan mielestä sentään mennyt ihan oikeiden nuottien mukaan - näköjään tapauksesta on jäänyt lain vaatima tapahtumailmoitus tekemättä tai sitten tapahtumat on kuvailtu aivan toisin kuin miten sinä ne näit. Sen voin kyllä varmaksi sanoa, että heput otetaan tarpeen tullen takuulla käsittelyyn firman sisällä, Securitaksella niinkuin muillakin vartiointiliikkeillä ollaan käsittääkseni todella tarkkoja näistä asioista ja onpa firmalla sisäinen tarkastusyksikkökin, jotta yritys voisi puhdistaa mahdollisesti kiiltävää ulkokuorta raapivat työntekijänsä omine metodeineen palkkalistoilta kaikessa hiljaisuudessa - tämä ei tarkoita mitään mafiameininkiä, vaan onhan ymmärrettävää ettei turvallisuusalan yritys halua missään tapauksessa julkisuutta siitä, että sen työntekijät ovat toimineet lainvastaisesti.

Alalla nyt parisen kuukautta oikein hyvällä näköalapaikalla työskennelleenä on tullut huomattua alan ihmisistä muutamia asioita. Yksi silmiinpistävimmistä asioista on se, kuinka vähän moni vartija tajuaa sen tosiasian, että vartiointi, kuin myös järjestyksenvalvonta, onkin oikeastaan sataprosenttisesti asiakaspalvelua! Varmasti jokainen meistä voi muistaa omasta elämästään esimerkkejä sekä huonosti että hyvin asiakaspalvelutehtävänsä muistaneesta vartijasta tai järjestyksenvalvojasta ainakin baarien portsareiden muodossa. Jotkut hoitavat hommansa asiallisen ystävällisesti, toiset ovat vain perusluonteeltaan mulkkuja - eli väärässä duunissa. Toki osittain myös metsä vastaa niinkuin sinne huudetaan, monet vartijat ja poketkin ovat kuitenkin ihan normaaleja jamppoja, joita toki ottaa päähän se jos asiakas jo lähtökohtaisesti vittuilee.

Voisi oikeastaan mainita vielä sen, mitä ensin ajattelin lähtiessäni kirjoittamaan sinulle vastinetta: Kuvailemassasi tilanteessa teidän olisi vartijoille vittuilun sijasta kannattanut vain yksinkertaisesti joko soittaa poliisi suoraan paikalle tai vähintään pyytää vartijoiden vartijakortteja nähtäväksi - vartijakortti kun on velvollisuus näyttää kelle tahansa sitä kysyvälle. Siitä saa nimet ylös tarvittaessa. Vartijan on myös velvollisuus osata kertoa "esimiehensä" eli vartiointiliikkeen vastaavan hoitajan nimi ja puhelinnumero, edelleen kelle tahansa sitä tiedustelevalle.

Vartijalla ei ole oikeutta pahoinpidellä ketään yhtään sen enempää kuin tavallisella kansalaisella on oikeutta pahoinpidellä toista. Vartijalla on oikeus käyttää voimankäyttökeinoja vain sellaista henkilöä kohtaan, joka aiheuttaa vartijalle, itselleen tai muille vaaraa tai vastustelee esim. vartiointialueelta poistamista. Pahoinpitely on kuitenkin aina asia erikseen ja monelta vartijalta ja järkkäriltä on sellaisen takia lähtenyt vartija- ja muut kortit hyllylle ja sakot korvausvaateineen kuuluneet perästä.

Vartijan ammatti on nyky-yhteiskunnassa (valitettavasti) varsin tärkeä ammatti, kun ihmiseen ei voi luottaa. Harmi on se, että kaikki alan tekijät eivät ymmärrä tai edes yritä ymmärtää todellista rooliaan asiakaspalvelijana. Toisaalta harmillista on sekin, että koko ammattikunta leimautuu idiooteiksi vain muutaman tällaisen törpön takia. Kyseessä kun on ammatti, josta kiitosta et saa lähes ikinä, vaikka hoitaisit hommasi kuinka hyvin - sen sijaan pienestäkin mokasta saattaa seurata iso soppa.

Otetaan lunkisti metrossa ja muuallakin, niin kaikilla menee edes vähän mukavammin - terveisiä niin kollegoille kuin "tavallisemmille tallaajillekin".

Powered by Blogger